Låg OMEGA-3-nivå mer relaterat till ökad dödlighet än rökning

Av Benny Ottosson, hälsocoach och författare
2025-02-15

I  NNMH:s Webinar  om Inflammation talade Benny Ottosson  bl..a. om vikten av att ha tillräckliga nivåer av omega 3 i kroppen. Här kommer mer spännande information.

Studier visar att åldrande är mer påverkningsbart än man tidigare trott. Genom att optimera omega-3-nivåer, upprätthålla goda vitamin D-nivåer och träna regelbundet kan vi förbättra vår biologiska ålder och öka vår motståndskraft mot sjukdomar och tidigt åldrande. Ny forskning tyder på att dessa faktorer tillsammans har en synergistisk effekt, vilket innebär att de i kombination kan ge större hälsofördelar än var och en för sig.

Omega-3, vitamin D och träning – en kraftfull kombination

En ny studie undersökte effekten av omega-3, vitamin D och träning på biologiskt åldrande och fann att omega-3 hade den mest betydande effekten på att sänka biologisk ålder. När omega-3 kombinerades med antingen vitamin D eller träning förbättrades effekten ytterligare, och den största förbättringen av fenotypisk ålder observerades när alla tre faktorer kombinerades. Detta innebär att omega-3 inte bara har en egen anti-aging-effekt utan också förstärker fördelarna med vitamin D och träning.

Omega-3-nivåer har en stark koppling till livslängd och hälsa. Forskning visar att en låg omega-3-index är mer relaterat till ökad dödlighet än rökning. Vitamin D, som egentligen är ett hormon, spelar en viktig roll i flera av de biologiska processer som förknippas med åldrande, inklusive DNA-stabilitet, mitokondriefunktion och cellernas åldrande (senescens). Fysisk inaktivitet är också en av de största riskfaktorerna för tidig död, och regelbunden träning är en av de mest kraftfulla metoderna för att bromsa åldrandeprocessen.

Biologisk ålder kontra kronologisk ålder

Alla blir äldre, men människor åldras olika snabbt. Kronologisk ålder mäts i antal levda år, medan biologisk ålder visar hur kroppen faktiskt fungerar på en cellulär och fysiologisk nivå. Biologisk ålder kan vara högre eller lägre än den kronologiska åldern beroende på livsstil, genetik och andra faktorer.

Ett sätt att mäta biologisk ålder är genom epigenetiska klockor, som analyserar DNA-metylering – en process som reglerar genuttryck utan att förändra DNA-sekvensen. Metylering påverkar åldrande, immunfunktion och risken för kroniska sjukdomar. Biologisk ålder kan också mätas genom fenotypisk ålder, som baseras på biomarkörer för inflammation, metabolism och immunfunktion.

Om en persons biologiska ålder är högre än den kronologiska åldern betyder det att de åldras snabbare än normalt (positiv åldersacceleration), vilket innebär en ökad risk för sjukdomar och förkortad livslängd. Om den biologiska åldern är lägre än den kronologiska åldern (negativ åldersacceleration) innebär det däremot att personen åldras långsammare och har en lägre risk för sjukdom och död.

Studien och dess resultat

I den aktuella studien undersöktes effekterna av omega-3, vitamin D och träning genom att använda fyra av de mest avancerade epigenetiska klockorna: PhenoAge, GrimAge, GrimAge2 och DunedinPACE. Studien pågick i tre år och inkluderade äldre vuxna (70+ år) som delades in i olika grupper:
• En grupp fick 2 000 IU vitamin D per dag.
• En annan grupp fick 1 gram omega-3 (220 mg EPA och 660 mg DHA) per dag.
• En tredje grupp tränade lätt hemma i 30 minuter, tre gånger i veckan.
• Andra grupper fick kombinationer av dessa interventioner: vitamin D + omega-3, vitamin D + träning, omega-3 + träning och en grupp som fick alla tre (omega-3 + vitamin D + träning).

Resultaten visade att endast omega-3 konsekvent minskade biologisk ålder enligt alla epigenetiska klockor. Vitamin D och träning hade ingen effekt på egen hand, men deras positiva effekter blev märkbara när de kombinerades med omega-3. Den största minskningen i biologisk ålder observerades i gruppen som fick alla tre interventionerna, där den fenotypiska åldern sjönk med 3,8 månader under de tre åren – jämfört med 3,3 månader i grupperna som kombinerade omega-3 med antingen vitamin D eller träning.

Kritik och tolkning av studien

Vissa har ifrågasatt resultaten eftersom träning vanligtvis är en av de mest kraftfulla åtgärderna för att motverka åldrande. En möjlig förklaring är att träningsprogrammet i studien var för lätt för att påverka epigenetiska klockor – det bestod av enklare rörelser för att förbättra rörlighet, snarare än intensiv fysisk träning. Tidigare forskning har visat att mer omfattande träning, såsom den som Dr. Ben Levine använde i sin tvååriga studie, kan minska hjärtats biologiska ålder med upp till 20 år.

Trots detta bekräftar andra resultat från samma forskningsprojekt att kombinationen av omega-3, vitamin D och träning har stora hälsofördelar. En tidigare analys av data från DO-HEALTH-studien visade att denna kombination minskade risken för föråldring med 39 % och cancer med 61 %. Omega-3 minskade också risken för infektioner och fallolyckor.

Slutsats

Denna studie understryker vikten av att optimera omega-3-nivåer under hela livet. Omega-3 var den mest kraftfulla interventionen i studien och visade sig vara nödvändig för att vitamin D och träning skulle ge maximal effekt. Det betyder dock inte att omega-3 är viktigare än träning eller andra näringsämnen, men det pekar på att omega-3 spelar en nyckelroll i hälsosamt åldrande.

Att integrera dessa tre faktorer – omega-3, vitamin D och träning – i sin livsstil kan ge en betydande fördel för att minska biologiskt åldrande och förbättra långsiktig hälsa. Varje steg mot bättre livsstilsval är värdefullt, men studien visar att den största effekten uppnås genom en kombination av flera hälsosamma vanor.

STUDIEN
Källa: Rhonda Patrick

👉🏻 Kontakta mig om du vill testa och optimera dina omega 3-nivåer på bennyottosson@me.com.

Tack för att du tagit dig igenom detta inlägg och lycka till i fortsättningen. Tveka inte att kontakta mig om du har funderingar kring hälsa eller vill optimera dina Omega-3-nivåer .
Hemsida
Instagram
Facebook

Relaterade inlägg