Stenålderskost sänker triglyceriderna

2021-08-08          TEXT:Katarina Mattsson              Foto: Th G / Pixabay

Liksom kolesterol är triglycerider ett fett i blodet. Det är det vanligaste fettet i kroppen som den använderr för att lagra energi och ge energi till musklerna.  Triglyceriderna kommer från det vi äter. De finns särskilt i smör, oljor och andra fetter. Triglycerider kan också bildas i kroppen utifrån andra fetter och socker (kolhydrater).

Normalt sett finns endast små mängder triglycerider i blodet. Kroppen tillverkar och lagrar extra mycket triglycerider om man äter fler kalorier än man behöver. Om halterna av triglycerider blir för höga ökar risken för åderförfettning (ateroskleros). Den fettinlagringen i blodkärlen ökar i sin tur risken för hjärtkärlsjukdomar som många med diabetes utvecklar med tiden. 

Mindre mättat fett

Liksom på stenåldern innehåller kosten inte raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter utan består av magert kött, fisk, grönsaker, frukter, nötter, fröer och ägg.

- Resultaten understryker att det inte bara gäller att vara fixerad vid badrumsvågen och hur mycket man äter, utan att det också handlar om vad man stoppar i sig. Förmodligen hänger de sänkta nivåerna samman med att den paleolitiska kosten har mycket omättade fetter från exempelvis nötter, oljor och fisk samt magert kött, medan dieten inte innehåller mejeriprodukter med mättat fett, säger Julia Otten, forskare vid Umeå universitet, 

Första gången man visat detta

- Effekterna var ganska små men statistiskt signifikanta. Detta är första gången man visar att vitamin D-behandling till palliativa cancerpatienter kan ha en effekt på både opioid-känslig smärta och fatigue, säger studiens försteförfattare Maria Helde Frankling, vid tiden för studiens genomförande överläkare vid ASIH och postdoc vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet. 

Studiedeltagarna fick palliativ vård (vård i livets slutskede) och var inskrivna i ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) i                         Stockholm under åren 2017-2020.

De delades in i två grupper – placebogruppen fick olivolja och den andra 4000 IE D-vitamin per dag, en relativt hög dos som motsvarar 100 mikrogram per dag. Den rekommenderade dagsdosen för vuxna är mellan 10 och 20 mikrogram.

– Resultaten visar att D-vitaminbehandlingen tolererades väl, säger Linda Björkhem-Bergman, överläkare vid Stockholms sjukhem och docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet.

Blodsocker och BMI sjönk

I den svenska studien fick 27 personer med typ 2-diabetes och övervikt under tolv veckor äta stenålderkost efter bästa förmåga. Åtta personer åt  vanlig kost och observerades under lika lång tid men var inte randomiserad kontrollgrupp.                                                          

Försökspersonernas kost klassades som paleokost eller icke paleokost. Vid studiens början var andelen paleokost i snitt 28 procent och vid studiens slut 94 procent.   

Den högre procentandelen paleokost påverkade också i positiv riktning med 

lägre BMI (andel kroppsfett), mindre midjemått och lägre systoliskt blodtryck (övre blodtryck), men sänkte inte HbA1c (långtidsblodsockret).

Från riskvärde till godkänt

Paleogruppen i studien sänkte i genomsnitt sina triglyceridvärden från 1,8 mmol/L till 1,1 mmol/L. Triglyceriderna ska helt ligga under 1,7 mmol/L.

Vetenskapliga studier har visat att risken att utveckla ateroskleros och hjärt-kärlsjukdomar är förhöjda när triglyceridvärdet är över 1,7 mmol/L.

Att stenålderskost ger färre hjärtkärlsjukdomar kan man se hos nutida urspungsbefolkningar, som jagar och samlar, bland annat på Grönland och ön Kitava, som tillhör Papua Nya Guinea. Hos dessa befolkningar som äter stenålderliknande kost är hjärtkärlsjukdomar ovanliga till skillnad från i västvärlden där de ökar.

Relaterade inlägg