
Fruktos förvärrar kopparbrist-inducerad icke-alkoholorsakad fettlever.
Av Benny Ottosson, hälsocoach och författare
2025-03-12
Den här studien från september 2023 handlar om icke-alkoholorsakad fettlever (NAFLD), en sjukdom där fett samlas i levern utan att personen dricker mycket alkohol. NAFLD är ett stort hälsoproblem och påverkar nästan en fjärdedel av världens befolkning. Om sjukdomen blir allvarlig kan den orsaka inflammation i levern, skada levercellerna och i värsta fall leda till leversvikt eller cancer.
Vad undersökte forskarna?
Forskarna ville förstå hur kopparbrist och fruktos (en typ av socker) påverkar utvecklingen av NAFLD. Vi får koppar genom maten, men modern kost innehåller ofta för lite koppar. Samtidigt äter många mycket fruktos, eftersom det finns i läsk, godis och snabbmat. Tidigare forskning har visat att både kopparbrist och fruktos kan vara kopplade till fettlever, men det var inte helt klart hur detta händer.
Hur gjorde de experimentet?
För att undersöka detta använde forskarna råttor. De delade upp dem i grupper där vissa fick en diet med för lite koppar, medan andra fick mycket fruktos i sitt dricksvatten. En grupp råttor fick både kopparbrist och fruktos samtidigt. Efter fyra veckor undersökte forskarna deras lever för att se hur sjukdomen utvecklades.
Vad upptäckte forskarna?
- Kopparbrist eller för mycket fruktos visade sig vara skadligt var för sig för levern, men när båda kombinerades blev det ännu värre.
- Råttor som hade kopparbrist fick mer fett i levern och svårare att bryta ner fett på ett hälsosamt sätt.
- Fruktos ökade inflammationen i levern och gjorde skadan ännu större.
- När forskarna tittade på fettets sammansättning i levern såg de förändringar i vissa fettsyror och andra ämnen som spelar en roll i metabolismen.
Vad betyder detta?
Slutsatsen är att kopparbrist och ett högt intag av fruktos tillsammans kan öka risken för fettlever och göra sjukdomen värre. Detta är särskilt viktigt eftersom många i dagens samhälle äter en västerländsk kost som både innehåller lite koppar och mycket socker. Det kan förklara varför fettlever har blivit en så vanlig sjukdom.
Forskarna menar att det är viktigt att förstå hur koppar och fruktos påverkar levern eftersom det kan hjälpa till att hitta bättre sätt att förebygga och behandla NAFLD. Kanske kan framtida rekommendationer om kost hjälpa människor att undvika fettlever genom att se till att de får i sig tillräckligt med koppar och inte äter för mycket fruktos.
Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286323001353
Här är några bra källor till koppar:
1. Animaliska livsmedel
• Inälvsmat – särskilt lever (t.ex. nötlever och kycklinglever) är en av de bästa källorna.
• Skaldjur – ostron, krabba och hummer innehåller mycket koppar.
2. Växtbaserade livsmedel
• Nötter och frön – cashewnötter, solrosfrön, sesamfrön och mandlar är rika på koppar.
• Baljväxter – bönor, linser och kikärtor innehåller en bra mängd koppar.
• Fullkornsprodukter – havregryn, quinoa och fullkornsbröd bidrar med koppar.
• Mörk choklad och kakao – en bra källa för den som vill ha något gott samtidigt.
3. Grönsaker och frukt
• Gröna bladgrönsaker – spenat och grönkål innehåller koppar.
• Svamp – särskilt shiitake- och champinjonssvamp har höga halter.
• Torkad frukt – russin och dadlar innehåller måttliga mängder koppar.
4. Vatten och andra källor
• Dricksvatten – i vissa områden kan koppar komma från kopparrör i vattenledningarna.
• Kosttillskott – om du har kopparbrist kan ett tillskott vara ett alternativ, men det är viktigt att inte få i sig för mycket, eftersom det kan vara skadligt.
Om du misstänker kopparbrist eller vill optimera ditt intag, är det bäst att få det genom kosten snarare än tillskott, eftersom kroppen reglerar upptaget bättre från mat.
Så undviker du fruktos
För att undvika fruktos så mycket som möjligt behöver du vara medveten om vilka livsmedel som innehåller det och göra smarta val i din kost. Här är några av de bästa sätten att minimera ditt intag:
1. Undvik tillsatt socker och processad mat
• Läsk och energidrycker – dessa innehåller ofta högfruktos-majsirap (HFCS) eller vanligt socker, vilket är en blandning av glukos och fruktos.
• Godis och choklad – nästan allt godis innehåller stora mängder socker och därmed fruktos.
• Bakverk och söta snacks – kakor, bullar, kex och flingor innehåller ofta fruktos från socker eller sirap.
• Färdigmat och halvfabrikat – många såser, dressingar, ketchup och färdiga måltider innehåller tillsatt fruktos.
2. Var försiktig med “hälsosamma” sockeralternativ
• Honung, agavesirap och lönnsirap – innehåller mycket fruktos, även om de anses vara mer naturliga än vitt socker.
• Torkad frukt – även om det är naturligt, innehåller torkad frukt ofta högre koncentration av fruktos än färsk frukt.
3. Begränsa frukt med hög fruktoshalt
Vissa frukter innehåller mer fruktos än andra. Om du vill minska fruktosintaget, ät frukt med lägre fruktoshalt:
• Bäst alternativ: Avokado, bär (jordgubbar, hallon, blåbär), citron, lime
• Måttliga mängder: Apelsin, grapefrukt, kiwi, banan
• Begränsa om du vill undvika fruktos: Äpple, päron, mango, druvor, vattenmelon
4. Ät mer protein och hälsosamma fetter
Om du minskar på socker och fruktos är det bra att istället öka intaget av:
• Kött, fisk, ägg – helt fria från fruktos.
• Grönsaker – särskilt de som växer ovan jord, som broccoli, blomkål och zucchini.
• Nötter och frön – innehåller nyttiga fetter och proteiner.
5. Läs innehållsförteckningar noggrant
Många livsmedel innehåller fruktos utan att det står tydligt på förpackningen. Undvik produkter med ingredienser som:
• Högfruktos-majsirap (HFCS)
• Fruktos
• Glukos-fruktossirap
• Rörsocker, honung, melass
Slutsats
Genom att undvika sötade drycker, processad mat, bakverk och frukt med hög fruktoshalt kan du minska ditt intag av fruktos rejält. Fokusera istället på näringsrika livsmedel som protein, hälsosamma fetter och grönsaker.
Källa: ChatGPT
NNMH på Instagram: https://www.instagram.com/naturlig_naring_metabol_halsa/
NNMH på Facebook: https://www.facebook.com/naringhalsa/
Bennys senaste bok: https://shop.feelgoodhavefun.nu/produkt/konsten-att-halla-sig-frisk/
Bennys nästa webinar:
https://www.nnmh.se/evenemang/lev-frisk-lange