Det finns ingen genväg till hälsa.
Av Andrea Kontros, Leg. biomedicinsk analytiker och författare
2024-12-03
Detta är ett inlägg i serien om Hälsa av Andrea Kontros.
Att ha hälsan i behåll har i alla tider varit en strävan för människor. Ordet ”hälsa” är ett gammalt ord som redan fanns i fornsvenskan, som pratades under vikingatiden och medeltiden, under perioden mellan åren 800–1500. Ordet ”hälsa” härstammar från ordet ”hel” som betyder helhet, utan skada. Hälsa betyder välgång, helhet och just hälsa.
Fortfarande strävar vi efter att ha vår hälsa i behåll. För utan vår hälsa är vi inte hela. Att vara frisk i kropp och själ är en grundförutsättning till att må bra och till ett obegränsat liv.
Hur ska vi göra för att förbli friska?
Det finns vissa kriterier för ett hälsosamt liv och alla dessa kriterier har att göra med vår utvecklingshistoria. Alla organismer är skapade, eller rättare sagt utvecklade, i miljöer där vissa basala omständigheter har tillhandahållits. När vi av olika skäl rubbar dessa viktiga omständigheter eller kriterier, kan inte längre levande varelser fungera optimalt.
När vi tänker på vad som är hälsofrämjande, måste vi fundera över hur vilda djur lever. De har fortfarande kvar sin ursprungliga livsstil, den de är skapade för. Kriterier som djuren, och vi människor, har haft under vår utvecklingshistoria är rörelsefrihet, anpassning till en naturlig dygnsrytm, föda och dryck från naturen som intas genom munnen, ren luft som intas via lungorna, ett någorlunda stresslöst liv och avsaknad av artificiell strålning.
Vi kan se att djur, framför allt hundar och katter, som lever den moderna livsstil som vi människor gör, råkar ut för samma sjukdomar som vi människor. Fetma, diabetes, ledsjukdomar, astma, epilepsi, demens och cancer blir mer och mer vanliga bland våra husdjur. Dessa sjukdomar har alla att göra med vår moderna livsstil.
Hälsan fås genom att leva på rätt sätt
Vi behöver aktivt göra val för vår hälsas skull. Att bara vara medveten och ändå inte göra något hjälper inte. Vi behöver aktivt ta ställning till att välja hälsosam mat och dryck, att bo och arbeta i miljöer där luftkvalitén är bra, att leva någorlunda efter vår naturliga dygnsrytm, att undvika artificiell strålning och påtvingad stress.
Allt detta är viktigt för att kunna bevara vår hälsa långvarigt. För faktum är att ju längre och i ju större omfattning vi stör kroppens funktioner, desto större är risken för att vi blir allvarligt sjuka. De kroniska sjukdomarna och cancer uppkommer inte från en dag till en annan. De är orsakade av långvariga obalanser i kroppen, obalanser som vi har förorsakat i kroppen genom långvarig belastning av vår metabolism.
Vi behöver även tänka på att det inte är säkert att vi kan bli friska igen om vi blir sjuka. Stör vi kroppens metabolism tillräckligt mycket är det större risk för att ämnesomsättningen försämras eller i värsta fall kollapsar.
Därför är bibehållandet av hälsa av allra största vikt genom hela livet. Och för att kunna bibehålla hälsan så intakt som möjligt behövs vissa kriterier iakttagas och tillgodoses.
Hälsan är en status- och kunskapsfråga
Är hälsan en statusfråga?
Ja, i viss mån. De som tjänar mycket pengar kan exempelvis välja en mer hälsosam livsstil där de kriterier jag ovan radade upp på ett bättre sätt kan säkerställas. I höginkomstyrken är också fysisk rörelsefrihet mer tillåten. Människor inom dessa yrken har möjlighet att äta och dricka mat och dryck av bättre kvalitet och leva mer anpassat efter vår naturliga dygnsrytm. Höginkomstyrken är många gånger inte så fysiskt slitsamma och stressiga som andra yrken.
Hälsan är även en fråga om kunskap och medvetenhet.
De som har biologisk kunskap har lättare att förstå vikten av hälsan och vilka faror som finns i vår moderna värld. Därför är biologisk kunskap grundläggande och guld värd för att kunna bevara vår hälsa. Mycket relevant kunskap om ett hälsosamt liv går även att inhämta via böcker, internet och genom föreningar.
Vi har ansvaret för vår och våra barns hälsa
Viktig att tänka på är även att vi själv har ansvaret för vår hälsa. Känner vi att vi inte mår bra i någon miljö, är det vårt eget ansvar att ändra på detta. Om vi exempelvis känner att vår arbetsmiljö är orsaken till att vi mår dåligt, kan vi naturligtvis börja med att påtala detta för vår chef. Men om det inte leder till några åtgärder, är det vår eget ansvar att skydda vår hälsa.
Vi är även ansvariga för våra mindreåriga barns hälsa och välmående. Det är fördelaktigt att lära barnen att ha en hälsosam livsstil från ung ålder och att själv vara ett bra föredöme. Som föräldrar behöver vi även stötta våra barn i denna uppgift senare i livet när våra barn har blivit vuxna.
Vi behöver även vara medvetna om att alla människors hälsa och välmående är viktig. Vi kan inte bara tänka på vår egen och våra närmastes hälsa utan behöver utvidga vårt tankesätt att omfatta alla. Beslutsfattare i alla samhällsinstanser behöver vara mer observanta på människors hälsa och alltid fatta beslut som bevarar och förbättrar just detta.
Läs om detta och om mycket mer angående hälsa i min bok ”Hälsan är viktigast – vår hälsa från ett biologiskt och humanistiskt perspektiv” som finns att köpa som pappersbok och e-bok på Adlibris och Bokus.
Besök gärna min hemsida.