C-vitamin tar täten i kampen mot corona
2020-04-05 TEXT; HELENE SANDSTRÖM
Forskare över hela världen söker efter en effektiv och säker behandling som kan rädda liv och begränsa spridningen av coronaviruset. I New York har sjukhus börjat använda sig av kompletterande behandling med C-vitamin som ges intravenöst för att stärka patienternas immunförsvar mot viruset.
– Patienterna som fått C-vitamin mådde betydligt bättre än de som inte fick behandlingen, säger läkaren Andrew Weber till tidningen NY Post. Weber är specialist på lungsjukdomar och är ansluten till två Northwell Health-sjukhus i New York där personalen använder C-vitamin i dosen 1,5 gram 3–4 gånger per dag.
Enligt Andrew Weber sjunker C-vitaminhalten snabbt hos covid-19-patienter som drabbats av sepsis på grund av den kraftiga inflammation som uppstår när kroppen överreagerar mot infektionen. Detta har visats i tidigare studier av sepsis, och en fallrapport från 2017 beskriver hur en 20-åring med akut lungskada på grund av infektion med ARDS-viruset snabbt återhämtat sig efter intravenös behandling med hög dos C-vitamin.
Den kinesiska läkaren Richard Cheng har publicerat en kommentar om den C-vitaminbehandling som testas i Kina i tidskriften Medicine in Drug Discovery:
”Tidig användning av stora doser antioxidanter som C-vitamin kan vara en effektiv behandling för de här patienterna. Kliniska studier visar också att höga doser av C-vitamin som tas oralt ger ett visst skydd mot virusinfektion.”
Cheng hänvisar också till ett dokument framtaget av en expertpanel vid amerikanska National Institute of Health som framhåller att intravenös C-vitaminbehandling (1,5 gram per kilo kroppsvikt) är säker och inte har några signifikanta negativa biverkningar.
”Varken intravenös eller oral administrering av höga doser C-vitamin har förknippats med signifikanta biverkningar. Därför bör den här metoden inkluderas i behandlingen av covid-19 och användas som en förebyggande åtgärd för mottagliga grupper som hälsovårdspersonal med högre exponeringsrisk.”
En meatanalys som publicerades i tidskriften Nutrients förra året tyder dessutom på att C-vitaminbehandling kan minska sammandragning av luftrören och korta ner tiden som patienter behöver ventilatorbehandling vid intensivvård.