LCHF och 5:2 effektivt mot fettlever

2021-03    FOTO:HELENE SANDSTRÖM

Ny forskning om kost vid fettlever visar att både 5:2-fasta och LCHF-kost kan motverka fettlever och därmed förebygga flera livsstilsrelaterade sjukdomar.

Resultaten från en ny studie om kost vid icke-alkoholrelaterad fettlever tyder på att både kaloribegränsad LCHF-kost och 5:2-dieten ger bra effekt.  

– En grundfråga vi ville besvara var om en högfettdiet som LCHF skulle vara sämre på att behandla en fettsjukdom som fettlever, än en 5:2-fasta. Vårt huvudfynd är att båda dieterna är lika effektiva, säger Magnus Holmer, specialistläkare i gastroenterologi och huvudansvarig för studien, till Kostfonden som finansierat studien.

LCHF och 5:2 halverade leverfettet

Studien pågick i tre månader och omfattade 74 patienter. Dessa delades in slumpmässigt i tre grupper:
1. en kontrollgrupp
2. två dietgrupper som åt antingen:
3. en kaloribegränsad LCHF-kost 

500-600 kcal två dagar i veckan enligt 5:2-dieten.

Hos deltagarna i båda dietgrupperna minskade mängden fett i levern med i genomsnitt 50 procent, och ungefär hälften av dessa blev friska från sjukdomen. I kontrollgruppen minskade leverfettet med 16 procent, och endast 8 procent blev bra.

Fettlever ökar risken för levercancer och skrumplever, och trots att förekomsten har ökat dramatiskt, saknas det fortfarande effektiva medicinska behandlingar. Därför är resultaten från den här studien så viktiga eftersom den ger nya möjliga verktyg. 

Viktigt att kosten fungerar i vardagen

Efter studiens avslutad uppmuntrades deltagarna att fortsätta följa det kostupplägg som de kände sig mest bekväma med. Ett år senare har Magnus Holmer träffat dem igen:

– En del av deltagarna har då valt att köra en kombination av LCHF och 5:2-fasta. Man ska göra det som fungerar för en själv och som man mår bra av. Vissa har fysiskt krävande jobb. Då är inte 5:2-fasta lämpligt. För personer som vill äta veganmat är det omöjligt att äta en LCHF-kost. Kostbehandlingen måste fungera för patienten, så det gäller att ha en pragmatisk syn på detta, säger Magnus Holmer på Kostfondens hemsida.

Kerstin Brismar som är professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet och ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd säger till Kostfonden att studien tillför viktig kunskap:
– Många av mina patienter har en farligt hög fetthalt i levern, och det finns ingen läkemedelsbehandling som hjälper mot det. Den här studien visar att man snabbt kan minska mängden fett i levern med hjälp av kosten och därmed förebygga högt fasteblodsocker, högt blodtryck, leverskador och cancer.

Läs mer på Kostfonden.se :
Korttidsfasta och LCHF är effektivt mot fettlever
Korttidsfasta och LCHF är effektiva behandlingar mot fettlever

Relaterade inlägg